Ons beleid en regeltjes
Bij psychologiepraktijk Pauwels kijken we graag ernaar uit om de handen uit de mouwen te steken en jou zo goed mogelijk verder te helpen.
Om verwarring in de toekomst te vermijden, worden er hieronder een paar dingen al besproken om onze juiste werking en kwaliteit te garanderen.
​
Psychologen en Coaches?
Binnen onze praktijk werken verschillende personen om zo goed mogelijk de gepaste hulp aan te bieden. Psychologen zijn mensen die een universitaire opleiding hebben genoten en een master hebben in de psychologie. Coaches zijn personen die een opleiding hebben genoten specifiek voor op praktische wijze mensen te helpen met problemen die misschien niet klinisch zijn, maar wel voor problemen zorgen.
Wij maken een onderscheid omdat wij van mening zijn dat elke persoon verdient op een juiste wijze geholpen te worden. Alle zorgverleners zijn geaccrediteerd en dienen zich op frequente basis bij te scholen.
Coaches specifiek staan ook telkens onder supervisie van een psycholoog.
Consultaties
Consultaties zijn door de regel opgedeeld in intakegesprekken en reguliere consultaties. Tijdens de intakegesprekken zal er gekeken worden wat juist jouw hulpvraag is. Samen met jouw zorgverlener wordt er gekeken naar wat de juiste insteek is, en hoe het traject er zal moeten uitzien. Tijdens de intake wordt er de tijd genomen om te exploreren wat jouw struikelblokken momenteel zijn, en welke hulpverlener het meeste expertise heeft om dit probleem aan te pakken.
Hoe Houden Wij Ons Up-to-date?
Wij volgen elk individueel jaarlijks opleidingen om onze horizon te blijven verbreden. Levenslang leren is een motto dat hoog in het vaandel gedragen wordt in onze identiteit als praktijk. Ook als praktijk laten wij experten langskomen om onze zorg te verbeteren voor mensen met specifieke problematieken, bezoeken we lezingen over allerhande topics, en kijken we uit naar de laatste wetenschappelijke kennis om telkens opnieuw evidence-based werken te kunnen garanderen.
Een Afspraak Verzetten of Annuleren
Wanneer je niet meer in de mogelijkheid bent om een afspraak na te komen, vragen wij vriendelijk om ten laatste 24u voor de afspraak contact op te nemen met jouw zorgverlener. Er zijn veel wachtlijsten, en veel mensen wachten op hulp. Dus wanneer jij tijdig iets laat weten, kunnen wij personen met urgente problemen nog sneller helpen. Wanneer je niet tijdig annuleert, zal de sessie aangerekend worden. Deze betaling dient te gebeuren via overschrijving naar het rekeningnummer van jouw zorgverlener, of (mits afgesproken tijdens de volgende sessie). De tarieven van onze sessies zijn altijd terug te vinden op onze website (https://www.psychologiepraktijkpauwels.com/services-7).
Klachten
Heb je problemen met de werking van een persoon binnen onze praktijk? Spreek dit zeker uit. Neem contact op met je hulpverlener of contacteer de praktijk via info@praktijkpauwels.be.
Beroepsgeheim en Geïnformeerde Toestemming
Binnen de praktijk is elke zorgverlener, zijnde coach of psycholoog, gebonden aan het beroepsgeheim. Alle informatie wordt volgens de GDPR-wetgeving verwerkt en informatie die uitgewisseld wordt tijdens sessies of via contact op welke manier ook kan alleen per uitzondering zonder jouw toestemming uitgewisseld worden met relevante personen. Deze uitzonderingen zijn:
-
Je bent minderjarig, hier kunnen de ouders of wettelijke voogden het patiëntenrecht over jou uitoefenen. Dit betekent dat desbetreffende personen toestemming dienen te geven aan ons om jouw te behandelen, en ze het recht behouden om informatie op te vragen.
-
Bij indicatie van een hoog risico op suïcide of gevaar voor anderen kan je casus anoniem besproken worden met collega-psychologen en de huisarts. Dit kadert binnen het gedeeld beroepsgeheim, geldig voor de gehele praktijk en je huisarts.
-
Wanneer je uitdrukkelijk toestemming geeft, kan jouw casus besproken worden met collega’s binnen de praktijk of met externe zorgverleners (denk je huisarts, psychiater…).
Tussenkomst van de mutualiteit
Voor sommige begeleidingen is een tussenkomst door de mutualiteit mogelijk. Dit verschilt per mutualiteit en vraag je best na bij je ziekenfonds. Attesten worden in de regel opgesteld aan het einde van de behandeling en wanneer alle betalingen hebben
plaatsgevonden.