De laatste jaren is mindfulness zeer bekend geworden binnen de populatie. Maar wat is nu feit of fictie? Hieronder worden de belangrijkste zaken even uitgeklaard.
Mindfulness gebaseerde therapie (MBT) is een effectieve behandeling voor een variatie van psychologische problemen, en is bijzonder effectief voor het verlagen van angst, depressie en stress. Mindfulness-based therapy: A comprehensive meta-analysis
Wat is Mindfulness
In feite is mindfulness een manier om even stil te staan met de gevoelens, gedachten in het hier-en-nu. Door het gebruik van ademhalingstechnieken en het focussen op interne prikkels en sensaties in het lichaam, kunnen we ons volledig laten wegzakken in het hier en nu. Dit zorgt er voor dat onze hersenen en lichaam even op adem kunnen komen waardoor er rust kan ontstaan.
In het dagdagelijkse leven zijn er heel veel prikkels. Geluiden, geuren, gedachten, gevoelens en nog zoveel meer stuurt ons gedrag. We hebben weinig tijd (of maken weinig tijd) om even tot onszelf te komen, ondanks dat dit een positief effect heeft op ons mentaal welzijn. Mindfulness kan je inplannen in je dag, maar kan je ook doen wanneer je bent aan het wandelen, rijden naar het werk, achter je bureau, in de douche... noem maar op!
Is mindfulness iets voor mij?
Mindfulness kan door iedereen beoefend worden. Naar mijn ervaring is het vooral belangrijk om een persoon attent te maken wat er gebeurt in je lichaam. Sommige mensen zijn analytischer en krijgen niet graag iets aangeboden waarvan ze gewoon maar moeten geloven dat het zal werken. Een principe waar ik mezelf ook mee aansluit.
Dus hoe werkt het?
Deze uitleg onderaan kan soms wat technisch aanvoelen. Maar bij vragen kan je natuurlijk altijd contact opnemen via 'contact' op de website.
Laten we even voor het voorbeeld van de ademhalingstechnieken (die vaak hand in hand gaan met de mindfulness-oefeningen) de bovenstaande grafiek erbij halen.
Wanneer we ons focussen op onze ademhaling via bijvoorbeeld te tellen op bepaalde manieren, kunnen we ons hart beïnvloeden door de hartslag/minuut te laten dalen of verhogen. Als we inademen verhoogt de hartslag omdat al de gloednieuwe zuurstof die binnenkomt zo snel mogelijk naar alle organen en weefsels moet worden gebracht. Bij het uitademen is er CO2 gecumuleerd in onze longen die er zo snel mogelijk uit moet, zonder dat er te veel terug in de bloedbaan terechtkomt (daarom dat de hartslag daalt op dit moment). Hiernaast zijn er nog receptoren (baroreceptoren in de halsslagaders) die meehelpen in dit proces.
Mindfulness kan ook het relaxcentrum aanwakkeren in onze hersenen. Dit zorgt ervoor dat het parasympatisch zenuwstelsel in actie schiet. Dit zenuwstelsel zorgt voor herstel na stress bijvoorbeeld. Het staat ook in voor een rustig gevoel in het lichaam dat ook de hartslag en ademhaling vertraagd (in tegenstelling tot het sympatisch zenuwstelsel dat de stressrespons bijvoorbeeld triggert).
Heb je interesse in mindfulness, of zou je meer willen weten of het iets voor jou kan zijn? Aarzel zeker niet om eens contact op te nemen!
Niels
Comments