top of page
Zoeken
  • Niels Pauwels

Online therapie, gaat dat mij helpen?

Bijgewerkt op: 9 jun. 2022

Online therapie via Zoom, Teams, of Skype is meer en meer een acceptabele therapievorm aan het worden. In deze blog vind je informatie over online therapie.



Hoe effectief is online therapie?

Een vergelijking tussen face-to-face- en internet-interventies toont geen verschil in effectiviteit. Dit geeft een sterke ondersteuning voor adaptatie van online therapie als een volwaardige therapeutische activiteit. A Comprehensive Review and a Meta-Analysis of the Effectiveness of Internet-Based Psychotherapeutic Interventions

Maar waarom? Wel, in het artikel worden een paar factoren aangehaald die belangrijk zijn wanneer het gaat om therapie. Hier som ik even de belangrijkste op:


- Emotioneel begrip: De therapeut moet natuurlijk in staat zijn om de emotionele staat van de jou te begrijpen en in te schatten. Dit blijkt dat ook wel degelijk geen probleem te zijn.


- Een professionele band creëren: Ook dit blijkt geen probleem te vormen. De context van een online videogesprek via welk platform ook zorgt er niet voor dat er afbreuk wordt gedaan aan de legitimiteit van de sessie.


- De therapeutische alliantie: De therapeutische alliantie is een belangrijk begrip in de psychologie, en des te meer in de EBP (Evidence-Based Practice) waar veel belang aan wordt gehecht. En maar goed ook! Het staaft op het feit dat wij als psycholoog mensen behandelen met de voornaamste en nieuwste kennis die beschikbaar is. Hier belangrijk is ook de alliantie belangrijk. Deze kan je begrijpen als de werkrelatie tussen de cliënt en de psycholoog/therapeut. Zonder al te diep in te gaan op dit zeer uitgebreid onderwerp, is het belangrijk dat de band op een juiste manier gemaakt en gehandhaaft kan worden. Ook dit blijkt niet te verschillen via online therapie en face-to-face-therapie (een studie die hier op ingaat is Berger (2017)).


Cliënt-gescoorde niveau van therapeutische alliantie was hoog. Ongeveer gelijk aan de alliantie-scores gevonden in studies over face-to-face therapie. Berger (2017)

Is online therapie dan voor alles goed?

Neen, maar dat was wel te verwachten natuurlijk. Online therapie slaat goed aan wanneer het gaat over psychologische problemen in de hoofdzin. Gemoedsproblemen, angstproblematieken, PTSD... Wanneer het gaat over problematieken die ook een fysische (somatische) aard hebben, dan daalt de effectiviteit lichtjes. Maar ook dit moet genuanceerd worden. Ook bijvoorbeeld neuropsychologische testing is moeilijk te doen via online sessies. Vaak moet je oefeningen doen of antwoorden invullen op papier dat moeilijk door te sturen is (mede door het gevaar van verkeerd interpreteren van de informatie en de privacy-wetgeving).


Op het einde van de dag beslis je natuurlijk geheel zelf of je online of face-to-face therapie zou willen volgen mocht het nodig zijn. Je kan altijd contact opnemen om de opties te overlopen of als je verdere vragen hebt via het contactformulier op de website.




Niels


107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page